Cine pe cine menționează în zona de dreapta radicală a Telegramului românesc?

Ce ne spune dreapta radicală despre ea  însăși? Ne spune că „ai noștri” (românii, patrioții, naționaliștii, dacii) trebuie să fie uniți. Pentru ca să fie uniți ai noștri, străinii trebuie ținuți la distanță, poate chiar dați afară. Și când o să facem asta, ni se spune, vom fi liberi, pentru că străinii sunt cei care ne cenzurează și ne pun pumnul în gură.

Andrei Tiut a făcut pentru Global Focus o analiză a legăturilor dintre comunitățile radicale de dreapta de pe Telegram folosind tagurile de tip @mention. Și a reieșit exact invers.

Forma de organizare preferată pe Telegram este canalul, care dă putere organizatorilor să comunice doar ce vor ei și nicidecum grupul în care membrii de rând au ocazia să comunice mai liber.

În mod sistematic, aceste canale evită să se menționeze între ele. Atunci când apar mențiuni, ele vin fie de la grupurile de Telegram unde chiar există o doză de libertate, fie sunt mențiuni între canale cu aceeași afiliere.

În sfârșit, vasta majoritate a mențiunilor exterioare care se fac în canalele de Telegram românești care aparțin de dreapta radicală se îndreaptă către grupuri și canale străine, în mod tipic de limbă engleză.

În acest sens am formulat regula 1-3-9. Pentru un canal mediu radical de dreapta din Telegramul românesc…

Pentru fiecare mențiunea a unui canal românesc similar vor exista…

… 3 mențiuni ale unor canale străine și…

… 9 mențiuni ale propriului canal.

Astfel, cei care se radicalizează pe aceste grupuri caută o comunitate exclusivistă de patrioți liberi. Însă ceea ce găsesc sunt grupuri atent controlate, în care se difuzează propaganda străină.

Citiți raportul integral: The game of mentions / Mapping the radical right Telegram ecosystem in Romania.